Går du oroligt från affärens hylla till hylla försöker hitta en ansiktsrengöring som ska skydda din hy mot bakterier? Vill du uppleva en renare, klarare och jämnare hud men är osäker på vilka produkter som fungerar? Jag förstår dina bekymmer – det finns så många produkter där ute gjorda av olika ingredienser. Det kan vara svårt att veta exakt vad du borde leta efter. Men slappna av, i den här artikeln tittar vi närmare på bästa antibakteriell ansiktsrengöring och hur den fungerar! Vi kommer att undersöka ingredienserna, effekternas för- och nackdelar samt ge dig tips om vilken typ av rengöringsmedel som är rätt för just dig!
Antibakteriell ansiktsrengöring är ett rengöringsmedel som har utformats för att ta bort orenheter, olja och smuts från huden. Det innehåller ingredienser som kommer att bekämpa bakterierna på din hy. Skillnaden mellan detta medel och vanliga rengöringsmedel är dess starkare antibakteriella egenskaper. Detta gör det mycket effektivare när det gäller att eliminera de bakterier som orsakar akne, finnar och andra hudproblem.
Antibakteriell ansiktsrengöring kan innehålla ett antal olika ingredienser som alla bidrar till att bekämpa bakterier. De vanligaste ingredienserna är alkohol, salicylsyra, triclosan och tea-treeolja.
Alkoholen verkar genom att döda bakterier direkt på huden, medan andra ämnen lindrar inflammationer och begränsar sebumproduktion för att motverka uppkomsten av bakterier. Triclosan fungerar som en antibiotiskt agent som dödar flera typer av mikroorganismer samtidigt, medan tea-treeoljan har antimikrobiella egenskaper för att skydda huden från infektionsbildande bakterier.
Antibakteriell ansiktsrengöring är bäst lämpad för fet eller kombinerad hud, eftersom detta ger en djupare rengöring. Personer med torr hud ska dock undvika denna typ av produkt eftersom den kan vara uttorkande och leda till irritation. Om du har mycket känslig hy, rekommenderas inte användningen av antibakteriella ansiktsrengöringsmedel heller.
Det är viktigt att använda en antibakteriell ansiktsrengöring regelbundet för optimal effektivitet. För de flesta rekommenderas det att man tvättar sig med ansiktsrengöring minst två gånger om dagen – en gång på morgonen och en gång innan man lägger sig. Om du har ett aktivt jobb eller övar sport, kan det vara bra att tvätta dig tre till fyra gånger per dag, beroende på hur mycket svett som produceras.
Ja, det kan den. Antibiotika är ett mycket kraftfullt verktyg för att bekämpa bakterier, men vid långvarig användning har bakterierna på huden möjlighet att utveckla resistans mot de antibiotiska medlen. Detta är anledningen till att doktorer och sjuksköterskor endast rekommenderar att man tar medicineringen under en bestämd tidsperiod. Om du misstänker att din behandling inte verkar ha någon effekt ska du rådfråga din läkare om alternativa metoder som kan fungera bättre i ditt fall.
Ja, det finns faktiskt. Att använda antibakteriella rengöringsprodukter över en lång period kan leda till att bakterier som är resistenta mot de aktiva ingredienserna i produkterna bildas. Detta innebär att mikroorganismer inte längre påverkas av den kemiska sammansättningen och dessutom kanske sprids mer effektivt. Dessutom har vissa forskare uppmärksammat att jonbyten som sker när man rengör med antimikrobiella produkter kan ha en negativ inverkan på miljön och andra levande organismer.
Ja, det är absolut möjligt att använda naturliga produkter som honung, tea tree oil och aloe vera för att bekämpa bakterier. De har visat sig vara effektiva i jämförelse med kemiska rengöringsmedel. Det finns dock vissa saker du behöver veta innan du använder dessa produkter.
Honung, till exempel, kan ha antibakteriella egenskaper men även utsöndra enzymer som kan orsaka hudirritationer vid kontakt med slemhinnor. Tea tree-olja har bevisats ha antimikrobiell aktivitet mot ett antal patogener – men det ska alltid blandas ner med andra oljor eftersom den är mycket stark och koncentrerad. Aloe vera innehåller också antibakteriella egenskaper – men det kan vara irriterande på sensibel hud och bör undvikas om man lider av allergi mot aloe vera-plantan.
Ja, det finns forskning som undersöker fördelarna/nackdelarna med att använda antibakteriella produkter jämfört med traditionella rengöringsmedel. En studie från 2014 har visat att antibakteriella produkter inte är effektivare än vanliga rengöringsmedel när det gäller borttagandet av bakterier. Forskningsresultaten tyder på att användningen av dessa produkter inte ger ett större skydd mot smittor och infektioner i hemmiljön, jämfört med traditionella rengöringsprodukter.
Absolut! Överanvändning av antibakteriella produkter kan leda till en obalans i huden mikrobiomet, vilket kan resultera i saker som akne och irritation. Det är bäst att undvika användningen av dessa produkter om det inte finns någon uppenbar medicinsk orsak för att göra det. Om du vill förhindra obalanser i din hudmikrobiom, se till att alltid tvätta med en mild tvål och vatten!
Att välja rätt produkt bland alla de olika typerna av antibakteriella rengöringsmedel kan vara svårt, särskilt om du har känslig hud eller specifika behov. Först och främst måste du bestämma vilka ingredienser som är lämpliga för din hudtyp. Var noga med att läsa innehållsförteckningen på etiketten för att se till att det inte innehåller några ingredienser som du vet att ditt ansikte inte tål.
Titta sedan igenom listan över funktioner som erbjuds av produkten; exempelvis aknebekampande egenskaper, mattgörande effekt etc., och jämför dem med dina egna specifika behov. Naturliga alternativ brukar vara bättre val för personer med känslig hy eftersom de inte är lika aggressiva mot huden.