Bästa liggunderlag: för optimal sömn och komfort under äventyret 2024

Product Image

Exped MegaMat 10,0 LXW (197cm)

Innehållsförteckning

Är du på jakt efter det bästa liggunderlaget för din nästa camping-, vandring- eller friluftsäventyr? Då har du kommit rätt.

Vi har granskat några av de mest populära produkterna på marknaden och testat 6 liggunderlag för att ge dig det bästa möjliga underlaget för ditt beslut. Testresultaten baseras på faktorer såsom oberoende tester, produktrecensioner, kundrecensioner, funktioner och prisjämförelser. Vi har gått igenom allt detta för att du ska kunna känna dig säker i ditt val av det optimala liggunderlaget för just dina behov.

Läs vidare för att ta reda på mer om hur vi kom fram till vår vinnare och vad du ska tänka på när du investerar i ett nytt liggunderlag för ditt äventyr.

1. Vinnare och Bäst i Test: Liggunderlag – Exped MegaMat 10,0 LXW (197cm)

Vi har testat Exped MegaMat 10,0 LXW (197cm), som har utsetts till bäst i test bland liggunderlag. Efter att ha provat det i olika situationer och väderförhållanden kan vi verkligen intyga att det lever upp till sitt rykte.

Underlaget finns i tre färger – grå, röd och grön – och är tillverkat av ändlöst material som Nylon/Polyamid, Polyuretan/PU, Polyester och Polyeten/Polyetylen. Dessa material garanterar att det både är slitstarkt och bekvämt samtidigt.

En av de mest framstående egenskaperna hos Exped MegaMat 10,0 LXW är dess förmåga att anpassa sig till vår kropp, vilket ger maximal komfort under sömnen. Tack vare dess tjocklek och isolerande egenskaper kan vi sova gott oavsett underlag och temperatur.

En annan punkt som bör nämnas är det integrerade luftsystemet. Detta ger en perfekt fördelning av luft över hela liggunderlaget och bidrar därmed till en mer behaglig vila.

Sammanfattningsvis får Exped MegaMat 10,0 LXW (197cm) tummen upp som “Bäst i Test” och vi kan varmt rekommendera det för alla äventyrare som värdesätter en god natts sömn i tältet. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren vandrare är detta det perfekta liggunderlaget för dig.

Exped MegaMat 100 LXW: Komfort möter äventyr i liggunderlag

Fördelar

 • Bekväm sömn: Exped MegaMat 10,0 LXW (197cm) är utformad med ett tjockt och bekvämt skum som ger exceptionellt stöd och komfort för en god natts sömn.
 • Storlek och passform: Med en längd på 197 cm och extra bredd (LXW) passar detta liggunderlag för större personer och erbjuder gott om utrymme att sträcka ut sig på.
 • Hög isoleringsförmåga: Liggunderlaget har en utmärkt isoleringsförmåga tack vare dess höga R-värde på 9,50, vilket gör det lämpligt för kallt väder och vinterbruk.

Nackdelar

 • Dyr: Exped MegaMat 10,0 LXW (197cm) kan vara ganska dyr jämfört med andra liggunderlag på marknaden, vilket kan avskräcka budgetmedvetna köpare.
 • Stor och tung: På grund av dess storlek och vikt kan det vara mindre praktiskt för längre vandringar eller backpacking äventyr där vikt och packbarhet är viktiga faktorer.

2. På andraplats: Liggunderlag Sea to Summit Ether Light XT Insulated Air Regular 10,0 (183cm)

Vi har testat Sea to Summit Ether Light XT Insulated Air Regular 10,0 (183cm), ett liggunderlag som imponerar med sin kvalitet och komfort. Detta liggunderlag kombinerar en mängd funktioner som resulterar i en fantastisk sovupplevelse utomhus.

Liggunderlaget är tillverkat av slitstarka material, såsom nylon/polyamid och polyuretan/PU, vilket ger både styrka och hållbarhet. Dessutom är ytan behandlad med en vatten- och smutsavvisande beläggning, vilket gör det enkelt att hålla rent och fint.

Den innovativa konstruktionen med luftfyllda kamrar ger en utmärkt isolering och stötabsorption, vilket är särskilt viktigt vid kallare förhållanden och ojämn terräng. Underlaget är också mycket enkelt att blåsa upp och tömma, tack vare det integrerade ventilsystemet.

Ett annat plus är att liggunderlaget packas ner till en mycket kompakt storlek och väger endast 425 gram, vilket gör det perfekt för backpacking och andra typer av resor där utrymme och vikt är av betydelse.

Sammanfattningsvis är detta en utmärkt och prisvärd investering för alla som värdesätter kvalitet och sovkomfort på sina friluftsäventyr. Sea to Summit Ether Light XT Insulated Air Regular 10,0 (183cm) är definitivt ett liggunderlag vi rekommenderar för såväl nybörjare som erfarna friluftsentusiaster.

Sea to Summit Ether Light XT: Din drömkomfort på äventyr

Fördelar

 • Lätt att bära: Sea to Summit Ether Light XT Insulated Air Regular 10,0 (183cm) Liggunderlag är extremt lätt, vilket gör det enkelt att packa och bära under dina vandringar och äventyr.
 • Hög komfort och värme: Med sin tjocklek på 10 cm och ett R-värde på 3,2 erbjuder detta liggunderlag utmärkt komfort och isolering mot kyla från marken under dina övernattningar utomhus.
 • Hållbart material och konstruktion: Tillverkat med slitstarkt och högkvalitativt material, erbjuder Sea to Summit Ether Light XT Insulated Air Regular 10,0 (183cm) Liggunderlag långvarig användning och prestanda även under tuffa förhållanden.

Nackdelar

 • Svår att blåsa upp: Sea to Summit Ether Light XT Insulated Air Regular 10,0 (183cm) kan ta lång tid och ansträngning att blåsa upp, vilket kan göra det tröttsamt att sätta upp efter en lång dags vandring.
 • Högre prislapp: Denna liggunderlag har en något högre prislapp jämfört med andra liggunderlag på marknaden, vilket kan vara en avskräckande faktor för vissa kunder.

3. På tredjeplats: Liggunderlag Therm-a-Rest NeoAir XLite Regular 6,3 (183cm)

Vi har testat Therm-a-Rest NeoAir XLite Regular 6,3 (183cm), ett liggunderlag som hamnar på en hedrande tredjeplats i vår jämförelse. Detta liggunderlag har mycket att erbjuda för den som söker en bekväm och isolerande sovplats i naturen.

Färgen på NeoAir XLite fångar verkligen ögat med sina alternativ av gul, orange och beige. Tillverkat av en kombination av slitstarkt nylon/polyamid och polyuretan/PU, vilket ger en kvalitativ känsla och lång hållbarhet.

En av de största fördelarna med just denna modell är den mycket bekväma luftkuddekonstruktionen. När man blåser upp liggunderlaget så känns det stabilt och stöttande, samtidigt som det är mjukt och följsamt. Vi upplever att det isolerar mycket väl mot kyla och ojämnheter på marken, för en god natts sömn i alla väder.

Som experter på området kan vi varmt rekommendera Therm-a-Rest NeoAir XLite Regular 6,3 (183cm) till alla som letar efter ett fånga ögonen, bekvämt och pålitligt liggunderlag för sina friluftsäventyr.

ThermaRest NeoAir XLite: Bekvämt liggunderlag för äventyrare

Fördelar

 • Extremt lätt och kompakt: Therm-a-Rest NeoAir XLite Regular 6,3 väger endast 350 gram och kan enkelt packas ned i en minimal storlek, vilket gör den perfekt för vandrare och backpackers som vill spara vikt och utrymme i sina packningar.
 • Utmärkt komfort och stöd: Med en tjocklek på 6,3 cm ger detta liggunderlag utmärkt komfort genom att ge en jämn fördelning av din kropps vikt och lindrar tryckpunkter. Dessutom har det en intern struktur som minimerar värme förlust och förbättrar isoleringen, vilket hjälper dig att hålla dig varm under kalla nätter.
 • Hög kvalitet och hållbarhet: Tillverkad av slitstark RipStop-nylon som ger exceptionell hållbarhet, är detta liggunderlag konstruerat för att motstå punkteringar och slitage från hårda och ojämna campingytor. Det levereras även med en livstidsgaranti, vilket ger dig extra trygghet för din investering.

Nackdelar

 • För högt pris: Therm-a-Rest NeoAir XLite Regular 6,3 (183cm) kan anses vara ganska dyrt i jämförelse med andra liggunderlag i samma kategori.
 • Ljudnivå: Användare har rapporterat att detta liggunderlag kan knastra när du rör dig på det, vilket kan vara störande för vissa sovande.

4. Therm-a-Rest NeoAir XTherm Regular 6,3 (183cm)

Vi har testat Therm-a-Rest NeoAir XTherm Regular 6,3 (183cm), ett liggunderlag av hög kvalitet som imponerade på oss både i komfort och värmeisolering.

Med en tjocklek på 6,3 cm erbjuder detta liggunderlag en mycket bekväm liggyta för en god natts sömn. Den silvriga ytbeläggningen av polyester och polyuretan har en unik funktion att reflektera kroppsvärmen och skapar en överlägsen värmeisolering. Detta gör att vi inte förlorar värme även på extremt kalla underlag.

Materialvalet av nylon och polyamid ger en mycket tålig yta som vi uppskattar; att liggunderlaget klarar av hårt slitage och är perfekt för långa turer i naturen. Den smarta ventilen gör det enkelt att blåsa upp och tömma liggunderlaget på kort tid.

Sammanfattningsvis kan vi varmt rekommendera Therm-a-Rest NeoAir XTherm Regular 6,3 (183cm) till alla som vill ha ett pålitligt och bekvämt liggunderlag för sina äventyr utomhus.

ThermaRest NeoAir XTherm: Lyxig komfort för dina äventyr

Fördelar

 • Utmärkt isolering: Therm-a-Rest NeoAir XTherm Regular 6,3 (183cm) har en R-värde på 6,9, vilket ger fantastisk värmeisolering och gör den idealisk för användning i kalla förhållanden.
 • Komfortabel och stödjande: Den innovativa konstruktionen med flera lager och loftiga luftfickor ger en bekväm och stödjande sovyta, vilket minskar trycket på kroppen och förbättrar sömnkvaliteten.
 • Ultralätt och packbar: Liggunderlaget väger endast 430 gram och är mycket kompakt när det är nedpackat, vilket gör det lätt att ta med på vandringar och äventyr.

Nackdelar

 • Svår att pumpa upp: Therm-a-Rest NeoAir XTherm Regular 6,3 (183cm) kan vara tidskrävande och ansträngande att pumpa upp, särskilt efter en lång dags vandring.
 • Högre pris: Denna liggunderlag är dyrare än andra alternativ i samma kategori, vilket kan vara en nackdel för de som har en begränsad budget.

5. Exped Ultra 3R M

Vi har testat Exped Ultra 3R M, ett lätt och bekvämt liggunderlag som erbjuder enastående komfort och isolering. Vi blev snabbt imponerade av liggunderlagets lätta och smidiga design, vilket gör det enkelt att ta med sig på våra äventyr.

Designen är enkel, men funktionell, med en grön färg som smälter in bra i vår omgivning. Vi uppskattar att Exped Ultra 3R M endast väger 1 kg och därmed inte tar onödig plats i vår packning.

Luftintaget är snabbt och smärtfritt, och vi kunde enkelt justera luft där det behövdes för att skapa en skräddarsydd sovupplevelse. Vi är också nöjda med isoleringskapaciteten hos Exped Ultra 3R M, vilket säkerställer att vi håller oss varma på kallare nätter.

Sammanfattningsvis anser vi att Exped Ultra 3R M är ett högkvalitativt och pålitligt liggunderlag som är väl värt investeringen. Det är både lätt och bekvämt, samtidigt som det erbjuder effektiv isolering mot kylan. Vi rekommenderar det utan tvekan till andra friluftsentusiaster.

Exped Ultra 3R M: Bekvämlighet möter funktion i liggunderlag

Fördelar

 • Lättvikt: Exped Ultra 3R M är ett mycket lätt liggunderlag som endast väger runt 450g. Detta gör det enkelt att packa ner och bära med sig under vandringar och äventyr.
 • Kompakt: Detta liggunderlag är utformat för att vara kompakt och enkelt att packa ner. När det är ihopvikt tar det mycket liten plats i din ryggsäck, vilket gör det till ett utmärkt val för minimalister.
 • Komfort och isolering: Exped Ultra 3R M erbjuder en bra kombination av komfort och isolering tack vare dess 3 cm tjocklek och R-värde på 3. Det innebär att du kan sova bekvämt under kalla nätter utan att behöva oroa dig för markkylan som sipprar in.

Nackdelar

 • Förhållandevis dyr: Exped Ultra 3R M ligger i det högre prissegmentet för liggunderlag, vilket kan göra det mindre attraktivt för budgetmedvetna kunder.
 • Kan bli obekväm vid låga temperaturer: Detta liggunderlag är designat för tre årstider, vilket innebär att det kan bli obekvämt att använda under de kallare vintermånaderna.

6. Therm-a-Rest Z Lite Sol Regular 2,0 (183cm)

Vi har testat Therm-a-Rest Z Lite Sol Regular 2,0 (183cm), ett liggunderlag som imponerar med sin komfort, värmeisolering och lätta packvikt. Detta liggunderlag är tillverkat av Polyeten/Polyetylen, vilket är både slitstarkt och vattentåligt, perfekt för tuffa friluftsäventyr.

Färgerna är varierande, allt ifrån Silver, Grå, Blå, Gul, Orange till Grön – vilket gör att det passar till alla smaker och matchar din övriga utrustning. Det är mycket enkelt att packa och rulla ut, vilket sparar tid och kraft när man är på vandring eller klättring.

Vad som verkligen sticker ut med Therm-a-Rest Z Lite Sol Regular 2,0 (183cm) är dess förmåga att isolera värme och ge optimal sovkomfort, oavsett underlag och temperatur. Den slutna cellstrukturen i Polyeten/Polyetylen gör att den effektivt isolerar och reflekterar värmen tillbaka till användaren.

Sammanfattningsvis är Therm-a-Rest Z Lite Sol Regular 2,0 (183cm) ett mycket kompetent och prisvärt liggunderlag för friluftsälskare som vill ha en kombination av komfort, värmeisolering och låg packvikt. Det är en investering som vi verkligen rekommenderar!

Tänj gränserna med ThermaRest Z Lite Sol Regular 20

Fördelar

 • Lätt och kompakt: Therm-a-Rest Z Lite Sol Regular 2,0 (183cm) är ett mycket lätt och kompakt liggunderlag som är enkelt att bära med sig och tar minimal plats i packningen.
 • God isolering: Liggunderlaget har en isolering som kallas för ThermaCapture™, vilket innebär att den reflekterar värmen och gör att du håller dig varm och bekväm under hela natten.
 • Resistent material: Tillverkad i hållbart och slitstarkt skummaterial som står emot slitage och ger mycket god komfort och stöd åt kroppen under sömn.

Nackdelar

 • Svår att rulla ihop: Therm-a-Rest Z Lite Sol Regular 2,0 (183cm) kan vara lite besvärlig att rulla ihop och fästa på ryggsäcken jämfört med uppblåsbara liggunderlag.
 • Mindre komfortabel: Trots att den isolerar bra, kan den vara mindre bekväm att ligga på än vissa dyrare och tjockare liggunderlag.
 
 

Vanliga frågor om liggunderlag

1. Vilken typ av liggunderlag är bäst för friluftsliv?

Det beror på individuella preferenser och aktiviteter, men många föredrar självuppblåsande liggunderlag för deras balans mellan komfort och vikt.

2. Hur stor bör mitt liggunderlag vara?

Liggunderlagets längd bör vara lika långt som eller något längre än din kroppshöjd, med en bredd som är bekväm för sovpositionen.

3. Vad är skillnaden mellan ett självuppblåsande liggunderlag och ett skumplast-underlag?

Ett självuppblåsande liggunderlag fylls automatiskt med luft när ventilen öppnas och ger ofta mer komfort, medan ett skumplast-underlag är tunnare, lättare och inte behöver pumpas upp.

4. Hur rengör jag mitt liggunderlag?

Torka av ytan med en fuktig trasa och lite mild tvål vid behov, se till att det är helt torrt innan förvaring och undvik att blåsa in fukt när du fyller det med luft.

5. Hur förvarar jag mitt liggunderlag när det inte används?

Rulla upp det tätt och förvara det i en väska eller i ett torrt och svalt utrymme. Om det är självuppblåsande, förvara det med ventilerna öppna för att undvika tryck på materialet.

Sammanfattning: Bästa Liggunderlag

Sammanfattningsvis framstår Exped MegaMat 10,0 LXW (197cm) som det överlägset bästa liggunderlaget på marknaden, och detta stärks av användarrecensioner och tester. Med sin höga komfort, överlägsna isoleringsförmåga och pålitliga konstruktion är detta liggunderlag både bekvämt och praktiskt. Även om det kan vara lite klumpigare och tyngre än vissa av sina konkurrenter, kompenserar MegaMat 10,0 definitivt för detta i kvalitet och komfort. Så om du är ute efter det bästa liggunderlaget för ditt nästa äventyr, kan Exped MegaMat 10,0 LXW (197cm) mycket väl vara det självklara valet, och det kommer säkerligen att ge dig många goda nätters sömn i naturen.

David testarallt profilbild

David Berggren

David Berggren är en mångsidig författare och entusiast inom områdena teknik, träning och prylar. Med en stark passion för att utforska och dela med sig av de senaste innovationerna och produkterna inom dessa områden har David blivit en pålitlig källa för alla som strävar efter att förbättra sin livsstil.

David har en imponerande bakgrund inom teknikvärlden och har följt utvecklingen av nya teknologier från första raden. Han har skrivit om allt från smarta hemlösningar och bärbar teknik till avancerade AI-system. Hans förmåga att förklara komplicerade tekniska koncept på ett enkelt och begripligt sätt har gjort honom till en omtyckt skribent och influencer inom tech-communityn.

Utöver sin tekniska expertis är David en hängiven träningsentusiast. Han har delat med sig av sina erfarenheter och kunskap om träning, hälsa och kost på sätt som har inspirerat och hjälpt människor att nå sina träningsmål. Genom att utforska olika träningsmetoder, dieter och hälsovanor har David blivit en förebild för dem som söker en sund och aktiv livsstil.

När det kommer till prylar och gadgets har David en näsa för det senaste och bästa. Han har recenserat allt från bärbara datorer och smartphones till köksapparater och outdoor-utrustning. Hans noggranna och ärliga bedömningar har hjälpt många att göra välgrundade köpbeslut och undvika prylar som inte lever upp till förväntningarna.
testarallt logo
Utforska testvinnare och välj med förtroende!
Information
Ansvarig utgivare:
Gidleads AB
Org Nr: 559270-7672
Innehållet på denna webbplats inkluderar sponsrade annonser, vilket inte påverkar vår utvärdering under recensioner.
© 2023 Gidleads AB